Google altyapısı kullanarak, Google rakibi olunabilir mi?

Soruyorum size, Google altyapısı kullanarak nasıl Google rakibi olunur? Şaka mı yapıyorsunuz yoksa sadece laf olsun diye mi haber yazıyorsunuz? Kim yazıyor böyle haberleri anlamış değilim. Hayır tüm gazete siteleri benzer başlık geçmiş..

Google’a Türk rakip gelmiş (!)

Adı geçen siteyi belirtmek istemiyorum. Zaten basın tarafını iyi tanıyorlar ki, bu kadar reklamlarını yaptırabilmişler. Ancak sözüm onlara değil. Neticede ortada bir emek var, iyi ya da kötü. Bunu eleştirecek, şuydu buydu diyecek değilim. Lafım basına 🙂

Sevgili basın kuruluşları. Ve tabi bu tarz başlık atanlar:

  • haberturk.com: Google’a Türk rakip
  • internethaber.com: Google’a Türk rakip geldi
  • samanyoluhaber.com: Google’a Türk icadı rakip !
  • iha.com.tr: Google’a Türk rakip
  • sabah.com.tr: Google’a rakip Türk icadı
  • veteknoloji.com: Google’a Türk rakip
  • zaman.com.tr: Google’a Türk icadı rakip geliyor

Bunların dahası da var elbet. Utanmamak elde değil. Acaba Google yetkilileri bu haberleri okudu mu? Eğer öyleyse, eminim ki basınımız ile iyi makara yapmışlardır 🙂

Yok hayır, Google taraftarı değilim. Neden istemeyeyim bizim de yaygın bir arama motorumuz olsun. Ancak Google altyapısı ile nasıl Google’a rakip olunur, anlamış değilim. Neden bu kadar abartılmış özellikle bu haber 🙂

Google API ile Google’a rakip olun (!)

Google API kullanarak Google’a rakip olmak çok kolay demek ki 🙂 Adı geçen ve basın tarafından bu kadar abartılan web sitesi ise Google API kullanıyor arkadaşlar 🙂 Eyy basın, Google API.

Google API nedir diyebilirsiniz. Google geliştiricilere destek veriyor ve hesabınıza ait geliştirici numarası ile Google servislerine bağlanabiliyor ve kendi web sitenizde kullanabiliyorsunuz. İşte bunların geneli Google API oluyor ve internet üzerinde arama yapmaktan, harita görüntülemeye kadar birçok destek mevcut. Yani Google Search API kullanarak kendi arama motorunuzu yapabiliyorsunuz. Ancak!

Ancak, aramalar yine Google aracılığıyla gerçekleşiyor. Yani sonuçları bulan Google, ayrıca o tüm sonuçların veritabanları da yine Google’da bulunuyor. Ayrıca şu an tam rakamını hatırlamıyorum ancak belli sayından sonra sonuç görüntülettirmiyor Google API.

Hadi diyelim web sitesi çok tuttu ve kayda alınacak oranda Google arama motorunun ziyaretçilerini kendisine bağladı. Peki buna gören Google ne yapar? Rakibi olduğunu gördüğü ve kendi altyapısını kullanan bu sitenin geliştirici yetkisini kaldırır. Böylece o site üzerinden tekrar arama yapılamaz.

Şimdi soruyorum size. Google altyapısı kullanılarak, nasıl Google rakibi olunabilir? Bu kadar basit mi? Yoksa abartıyor muyuz bazı şeyleri?