Uzun süredir beklenen WP&SMF eklentisini son zamanlardaki yoğun istek üzerine 1.0 BETA sürümü altında yayınlıyorum. Testlerin bitmemiş ve hala geliştirilmesi gereken yerlerin oluşu nedeniyle kimi hatalarla karşılaşmanız olası. Fakat bu hataları yorumlarda bildirirseniz sonraki sürümü çıkarmaya vakit bulursam düzeltmeleri yapacağım 🙂
WP&SMF Nedir?
WP&SMF, WordPress ile SMF‘e (Simple Machines Forum) arasında köprü görevi gören bir eklentidir. WordPress eklentisi olduğu için herşey WordPress üzerinden gerçekleşir ve birbirlerinden tamamen ayrı çalışırlar. Eklentiyi kurabilmeniz için SMF üzerine herhangi bir yama yapmanız gerekmez. Eklenti WordPress 2.0.2/2.0.3/2.0.4 ile SMF 1.1 RC2 sürümleri ile test edilmiş ve bir uyumsuzluğa rastlanmamıştır.
-
Özellikleri
- WordPress’e kayıt olan tüm kullanıcılar eş zamanlı olarak SMF’e de kayıt olmuş olurlar.
- WordPress üzerinde oturum açıldığında eğer varsa aynı kullanıcı hesabı bilgisi ile SMF üzerinde de otomatik oturum açılmış olur. Bu durum WordPress üzerinden oturum kapatmada da geçerlidir.
- WordPress üzerinden bir kullanıcı profilini güncellerse buna paralel olarak SMF profili de güncellenmiş olur. Bu da şifre değişiklikleri de dahildir
- Eğer WordPress üzerinden bir kullanıcı hesabı kaldırılırsa aynı şekilde bu kullanıcı hesabı SMF üye listesinde de kaldırılır.
- SMF forumda yazılan en son mesajların başlıkları WordPress üzerinde görüntülenebilir.
- SMF forumda açılan en son başlıklar yine WordPress üzerinde görüntülenebilir.
- En son üyeler WordPress üzerinde listelenebilir.
- Toplam üye sayısına erişilebilir.
- Toplam Üye Sayısı, Toplam Mesaj Sayısı, Toplam Konu Sayısı, Toplam Kategori, Toplam Bölüm sayısı gibi forum istatistikleri WordPress üzerinde gösterilebilir.
- Karakterlerin tanımlanması halinde İngiliz alfabesi dışındaki latin karakterler problemsiz WordPress üzerinde UTF-8 karakter kodu altında görüntülenebilir.
- Dil dosyası ile çoklu dil desteği vardır.
Nasıl Kurulur?
Öncelikle eklenti dosyasını buradan indirin. Sıkıştırılmış klasörden çıkan “WP_SMF” klasörünü WordPress eklenti dizini (wp-content/plugins) altına yükleyin. WordPress yönetici panelinden eklenti yönetimine gelin ve “WP & SMF” isimli eklentiyi aktif edin.
Eklentiyi aktif ettikten sonra SMF Settings.php dosyasının yerinin tanımlamanızla ilgili bir uyarı gelecektir. O uyarıdaki bağlantıya tıklayarak yada eklenti yönetimi altındaki “WP&SMF Ayarları” bağlantısına tıklayarak devam edin. Karşınıza gelen “SMF Dizini” dizini kutusuna SMF Forumun yüklü olduğu dizinin tam adresini girin. Kutu içerisinde standart olarak gelen internetteki yayına açık olan FTP dizininizdir.
Örnek olarak Plesk kullanıcılarında bu adres, “/var/www/vhosts/
Eğer problemsiz şekilde dizin tanımlamayı başardıysanız kurulum bitti! İşte sadece bu kadar. Bundan sonraki tüm işlerim eklenti kendi yapacaktır.
Eklenti neleri yapamaz?
Başta dediğimiz gibi eklenti SMF ‘den bağımsız olarak çalışır. Bu nedenle bazı değişiklikler size kalıyor.
- SMF forum üzerinden şifre değiştirmeyi ve şifre unuttum bağlantılarını kaldırabilirsiniz. Çünkü kullanıcı SMF profilinden şifresini değiştirse bunu eklenti görmeyecektir ve WordPress ile SMF şifresi farklı olacaktır. Sonrasında WordPress üzerinden oturum açsa da SMF ‘de otomatik oturum açılmayacaktır. Eğer WP ile SMF farklı şifre kodlama yöntemleri seçmiş olmasaydı bunu da eklenti kendi görebilecekti. Fakat WP md5, SMF ise sha1 kullanıyor şifreleri kodlamada.
- Kullanıcı SMF üzerinden oturumunu kapatsa da WordPress oturumu kapanmaz. Yani SMF üzerindeki bu bağlantıyı da kaldırabilir yada WordPress oturum kapatma bağlantısına yönlendirebilirsiniz
- SMF forumu üstünden yapılan kullanıcı kayıtlarında da eklenti bu kullanıcıları WordPress’e aktaramaz. Yani kullanıcı kaydını kapatabilirsiniz.
- Şuan hatırladıklarım bu kadar. Yani kısacası SMF üzerinden yapılan değişiklikler WordPress’de gerçekleşmez.
Fonksiyonlar Nasıl Kullanılır?
Uzun süreli wordpress kullanıcıları fonksiyonları kullanmada zorluk çekmeyeceklerdir. Ama ben yinede fonksiyonları kısaca açıklayayım.
[php]SMF_EnSonMesajlar($limit=10,$hepsindenonce,$mesajdanonce,$mesajdansonra,$hepsindensonra)[/php]
Smf forumda en son mesaj yazılan başlıkları bu fonksiyon ile WordPress üzerinde görüntüleyebilirsiniz.
[php]SMF_EnSonBasliklar($limit=10,$hepsindenonce,$mesajdanonce,$mesajdansonra,$hepsindensonra)[/php]
Smf forumda en son açılan başlıkları bu fonksiyon ile WordPress üzerinde görüntüleyebilirsiniz.
[php]SMF_EnSonUyeler($limit=10,$hepsindenonce,$mesajdanonce,$mesajdansonra,$hepsindensonra)[/php]
Smf foruma kayıt olan en son üyeleri bu fonksiyon ile WordPress üzerinde görüntüleyebilirsiniz.
[php]SMF_ForumIstatistik($hepsindenonce,$mesajdanonce,$mesajdansonra,$hepsindensonra)[/php]
Toplam Üye Sayısı, Toplam Mesaj Sayısı, Toplam Konu Sayısı, Toplam Kategori, Toplam Bölüm sayısı gibi forum istatistikleri WordPress üzerinde gösterilebilir.
Sanırım yeterli. Hayırlı olsun 😉