Bu konuda bir yardım isteği gelmiş iletişim üzerinden. Aslında basit fakat karışık bir olay. O nedenle site üzerinden de açıklama gereği duydum. Yazımızın devamında WordPress üzerinde Türkçe formatlı tarih kullanımını göreceğiz.
Türkçe formatlı tarihin görünmeme nedenleri?
WordPress temanızdaki tarihler Türkçe dil ya da formatta değilse, nedenleri aşağıdakiler olabilir.
- Tarih içerisindeki ay ve gün isimlerinin çevirisi Türkçe dil dosyası içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle eğer Türkçe dil dosyasını kullanmıyorsanız, tarih isimleri İngilizce çıkabilir.
- Türkçe dil dosyanızı kullanmanıza karşın tarih isimleri Türkçe değilse, o halde bunun nedeni tema kodlayıcısının WordPress tarih fonksiyonu yerine, PHP tarih fonksiyonu kullanmış olmasıdır.
WordPress ile PHP tarih fonksiyonları arasındaki fark nedir?
Aslında ikisi de aynı işlevi görür, yani tarihi verir. Ancak WordPress tarih fonksiyonu, tarihi çıktı vermeden önce, mevcut dil dosyasındaki tarih adları ile karşılaştırma yapar ve gün ile ay isimlerini günlüğünüzün yayın yaptığı dile çevirir. Aradaki fark bu kadardır. WordPress tarih fonksiyonu yerine, PHP tarih fonksiyonu ile yazı tarihlerini biçimlendirmek isterseniz, tarih isimlerinde sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
WordPress tarih fonksiyonu nedir, nasıl kullanılır?
WordPress ile tarihi veren fonksiyon the_time, tarihi değişken olarak geri döndüren ise get_the_time fonksiyonudur. Her iki fonksiyon da yazıların listelendiği The Loop altında kullanmalıdır ve ilgili yazının yayınlanma tarihi verir. İki fonksiyonun üzerinden de tarih biçimlendirme harfleri kullanılabilir. Bu harfler ve özelliklerine buradaki adresten erişilebilir.
Örnek bir kullanım alttaki gibidir.
Bu yazı tarihinde yazılmıştır.
// Bunu çıktısı şu formatta olacaktır;
//Bu yazı 17 Şubat 2008, 20:27 tarihinde yazılmıştır.