Web sitenizin bant genişliği kullanımını hafifletin

Bu kez gerçekten güzel bir konuya değineceğiz. Hee, diğer konular güzel değil miydi diyeceksin 🙂 Güzeldi onlarda tabi ama bu konu işini görecek emin ol 😉 Birçok blogcu ya da site sahibi web sitelerinin daha hızlı yüklenmesi için Türkiye lokasyonlu web sunucularını tercih eder. Fakat ülkemizde bant genişliği ekstra para demektir ve gerçekten pahalıdır. Yurt içinden 1 yıllık 2 GB bant genişliği satın alabilirken, aynı fiyata yurt dışından 1 TB alabiliyorsunuz 🙂 Neyse, bu problemi biz çözemeyiz fakat çıkış yolu bulabiliriz kendimize 🙂

Şu zamana kadar bant genişliğinden birçok kez zor durumda kalan blogcu ve site sahibi arkadaşlara rastladım. Ay sonuna doğru web sitelerine erişimlerin durduğu veya zorunlu olarak sponsor hosting firmaları aramak zorunda kaldıkları. Ne güzelki başından beri hosting konusunda bir sıkıntım oldu. Bu konuda önce Labina.Net‘e ve şuanki Abewebdesign.Net’e teşekkürler 😉

Düşündümde bu kez sizin işinizi görecek harbi harbi güzel ve faydalı birşey yazayım 🙂 Evet evet bant genişliğinizi +6 GB yapıyoruz. Nasıl mı? 🙂

Nelere ihtiyacımız var?

  1. Şuan çalışmakta olduğunuz hosting firmanızın Cpanel ya da Plesk yönetim panelleri sunuyor olması. Ya da subdomain ve DNS yönlendirme işlemlerini yapabileceğiniz gelişmiş farklı bir panel de olabilir.
  2. Bedava hosting hizmeti veren ve yine yönetim paneli olarak Cpanel ya da Plesk sunan bir yer. Bedava olacağı için para ödemeyeceksiniz. Hee yok ben para ödeyip ücretli alacağım derseniz, ödeyin parasını böyle bir host kiralayın 🙂
  3. Dmry.net’teki bu yönlendirme dokümanına da ihtiyacınız olacak 😛

Bedava hosting seçmek
Tercihiniz herhangi biri olabilir. Fakat önerim http://byethost.com/. ByetHost bedava hosting servisinde, aylık 6GB transfer limitiniz ve 250 MB disk kotanız oluyor. Ayrıca hosting yönetim paneli ise Cpanel 🙂

Eğer daha fazla transfer limiti ile birlikte Cpanel sunan farklı bir bedava servis biliyorsanız lütfen onu da burada paylaşın arkadaşlar.

ByetHost’a nasıl kayıt olacağınızı detaylı anlatmayacağım. Buradaki formu doldurmanız gerekiyor. Bir süre sonra bıraktığınız e-posta adresine paket bilgileriniz gelecektir.

Bant yiyen tüm dosyalar subdomain’e
Transfer limitinizi tüketecek en önemli öğeler tabiki resim dosyaları. Bunların yanında sıkıştırılmış klasör arşivleri de yer alabilir. Siz her ne kadar kendi sitenizde paylaşım yapsanızda; forumlar, resim arama motorları v.b. derken birçok siteniz dışı adresten bu resim dosyaları yüklenecektir. Bu da transfer limitinizi kısa bir sürede tüketecektir.

Bundan sonra tüm resimlerimizi image adı altındaki bir subdomain üstünden yükleteceğiz. Bundan ötürü doğru hosting yönetim panelinize gidin (Cpanel ya da Plesk) ve image adında bir subdomain yaratın. Artık http://image.siteniz.com gibi subdomain adresiniz oldu.

Bu kez DNS yönetim sayfanıza gelin. Ben Plesk yönetim panelini kullanıyorum ve onun üstünden anlatacağım şuan. Aynı işlemi Cpanel üstünde gerçekleştirmek için hosting sağlayacınızdan destek alabilirsiniz. Plesk ile Servisler->DNS yolunu izleyin. Buradaki Host listesi altında image.siteniz.com olanı bulun ve üstüne tıklayın.

DNS yönetim formunda kayıt tipini NS, domain adını image, ve nameserver adresini ise ns1.byet.org olarak girin. ns1.byet.org, ByteHost’un nameserver adı oluyor ve eğer farklı bir hosting firmasından servis alıyorsanız, oranın nameserver adını girmeniz gerekiyor. İlgili alanları doldurduktan sonra değişiklikleri onaylayın. Birkaç dakika sonrasında subdomain adresiniz ByteHost’a yönlendirilecektir.

ByteHost üstünde sitenizin domain adresini tanımlayalım
ByteHost tarafından e-posta adresinize yollanan maile girin ve Cpanel erişim bilgileriniz ile ByteHost Cpanel yönetim panelinde oturum açın.

İlk olarak sağ üst tarafta yer alan seçme kutusundan Domain Manager olanı seçin. Gelen form üzerindeki metin kutusuna sitenizin domain adresini girin (ör: dmry.net). Create Domain düğmesine basarak domain adresinizi kaydedin.

Bu kez sağ üst menüden Sub Domain Manager seçeneğine girin. Gelen metin kutusuna image girin ve hemen yanındaki seçme kutusundan az önce tanımladığınız domain adresinizi (ör: dmry.net) seçin. Create Domain düğmesine basarak subdomain tanımlamasını da bitirmiş olun.

Resimlerinizi nereye yükleyeceksiniz?
ByteHost tarafından yollanan bilgiler eşliğinde FTP erişimi sağlayın. FTP dizininizde image.siteniz.com adında bir klasör göreceksiniz. Önce onun içerisine ve ardından htdocs klasörü altına girin. Bundan sonra tüm resimlerinizi buraya yükleyeceksiniz.

Yazılarımda resimlere nasıl link vereceğim
Resimlerinizi subdomain adresinizden çağıracaksınız. Örneğin şöyle; http://image.siteniz.com/deneme.jpg

Sonuç olarak
Eğer Türkiye lokasyonunda bulunan hosting servisiniz image subdomain adresinin DNS yönlendirmesini tamamlarsa (biraz vakit alabiliyor), bundan sonra http://image.siteniz.com adresinden yüklenecek tüm dosyaların boyutu Türkiye lokasyonlu hosting paketinizden değil, ByteHost üstündeki 6 GB transfer limitli kotanızdan düşecektir.

ByteHost’u tercih nedenimiz Cpanel sunuyor olması ve en azından şu makale için örnek teşkil etmesi. Ancak biraz araştırma ile daha yüksek transfer limiti sağlayan bedava hosting servislerine de ulaşabilirsiniz. Ya da küçük ücretler ile yurt dışından yüksek transfer limitli hosting paketleri kiralayabilirsiniz.

Böylece transfer limitinizi tüketen başlıca dokümanlar bedava bir sunucuda yer alacaktır. Ya da depo olarak kiralayacağınız ücretli bir sunucuda. Dosyaların yüklenme hızı Türkiye lokasyonlu sunucunuzdan çok daha yavaş olacaktır. Ama önemli olan sitenizin derlenme hızıdır bence. Ki sitenizin kaynak dosyaları (program kodları) yurt içindeki sunucuda bulunacağından, derlenen kodların ziyaretçiye yollanması yine eskisi gibi olacaktır. Yani sitenizin hızı aynı olacak ama bant tüketimi azalacaktır 😉

Yukarıdaki örneği istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Biz image subdomain altına resim dosyalarımızı attık. file adı altında bir subdomain içinde ikinci bir ByteHost hesabı açabilir ve diğer dosyalarınızı da orada barındırabilirsiniz 😉