dmry.net’i wordpress 2.0.2’ye güncelledim

Dün gece, sanırım saat 10 gibi başladım siteyi güncellemeye daha doğrusu o vakitlerde karar verdim güncellemeye. Benim eski site wordpress 1.5.2 sürümüydü. Üzerinden 2.0, 2.0.1 geçti ve son olarak 2.0.2 sürümü çıktı. 2.0.2 sürümü 1.5.2 sürümüne göre tabiki daha iyi. Önbellek olarak tabir edilen sitenin belli datalarının sunucu üstünde dosyalara yazılarak zaman aşımı olana kadar o dosyalar kullanılarak sitenin derlenmesi gibi birşeydir. Ok ok çok karışık cümle oldu, anlamadınız 😀

Aslında wordpress günlüklerini güncelleyeceklerin merak konusudur bu güncelleme işlemi. Hele eski sitemin iso-8859-9 veritabanının latin5_turkish, şuanki sitemin ve veritabanının ise UTF-8 formatlarında yayın yaptığını söylersem kafanız daha da karışacaktır. Çünkü bu işle uğraşanlar bilirler ki, latin5 karakter setli veritabanını utf-8 olarak kodlamak ve bunu wordpress için uyarlamak zor bir işlemdir. İşte ben de bunu bildiğim için siteyi bir yanda güncelledim ve diğer yanda güncelleme adımları not tuttum. Kısacası 1.5.2 sürümünden 2.0.2 sürümüne geçişim şu adımlarda gerçekleşti.

Güncelleme Adımları

  1. Eski veritabanımın yedeğini aldım. Elde ettiğim .sql dosyası içerisindeki tablo ve text alanlarında kullanılan karakter setlerini temizledim.
  2. Yedeğini aldığım bu veritabanı içerisindeki tüm tabloları kaldırdım ve boş bir veritabanım kaldı sunucum üzerinde.
  3. Tamamen boş olan bu veritabanımın karakter kodlamasını utf8_general_ci yaptım. Bilirsiniz ki UTF-8 tüm dillerin karakterlerini destekler. Ama karakter kodlamasına sahip mysql sürümlerinde utf8_turkish_ci v.b. birçok tanımlamalar bulunur. Bu sürümlerdeki genelleme de utf8_general_ci kodlamasıdır.
  4. Az önce yedeğini aldığım ve içerisindeki karakter seti tanımlamalarını temizlediğim sql dosyası tekrar veritabanıma yükledim. Bu yükleme işlemini dosyayı yükleyerek değil, sql dosyasını herhangi bir metin editörü ile açarak ve belli aralıkları sırayla seçmek koşulu ile, phpmyadmin üzerindeki sql sorgusu kutusundan yaptım.
  5. wp-includes/wp-db.php dosyasını açtım. Ve,
    [php]$this->select($dbname);[/php]
    satırını bulup hemen üstüne,

    [php]$this->query(“SET NAMES ‘UTF8′”);[/php]

    kodunu ekledim ve veritabanının karakter setinin utf-8 olduğunu tanımladım. Böylece ingilizce dışındaki karakterlerde problem yaşanmamış olacaktı, ki buna Türkçe karakterler de dahil.

  6. Mevcut temamın dosyalarının karakter kodlamalarını birbir UTF-8 olarak değiştirdim ve oluşabilecek Türkçe karakter hatalarını düzelttim. Aynı şekilde içerisinde Türkçe karakter içeren eklenti dosyalarının da kodlamalarını UTF-8 yaptım.
  7. Sitemin FTP’si üzerinden 1.5.2’nin dosyalarını silip 2.0.2 ‘nin dosyalarını yükledim.
  8. wp-config.php dosyasının ayarlarını unutmuyoruz tabi, ve onları da güncelliyoruz.
  9. Sunucuda hali hazırda 1.5.2 ‘den gelen veritabanım vardı. Tekrar veritabanı kurulumu olmayacak. Yapmamız gereken bu veritabanını 2.0.2 sürümününkine yükseltmek. Bu nedenle http://Siteniz URL/wp-admin/upgrade.php adresinden bu yükseltme işlemini de bitirdim 🙂
  10. Ehh işte biraz da kalan eklentiler ile oynadım. Sayfayı yazdırma eklentisini ekledim v.b. Şimdi ise yeni sürüm dmry.net yayında

Güncelleme Esnasında

Güncelleme esnasında güzel bir ekran ziyaretçilerimizi karşılıyordu. Aslında direkt URL yazdığınızda da güncellemeye devam ettiğim siteye ulaşabiliyor ve o anki hata kodlarını görebiliyordunuz. O kadar kapatmak istemedim yolları, sadece giriş adresini yazacaklar gerim sayım sayacı ile karşılaşıyorlardı. Bu sayacı 3 saate kurmuştum ve 3 saat içinde tüm bu güncellemeleri bitirmeyi hedefliyordum. İşte o anda ekran görüntüsü Cem almış ve sitesine haber yapmış beni 😀 İşte Cem ‘in anılaştırdığı güncelleme anı 🙂

dmRy.Net Güncelleme