dmry.net optimizasyon çalışması 1

Bu sabaha doğru (03 sıralarında) dmry.net üzerinde bir takım optimizasyon çalışmaları yaptım. Amaç çok fazla mysql sorgusunu ortadan kaldırmaktı ve web sunucusunun ömrünü yükseltmekti 😀 Bir takım değişiklikler ile isteğime ulaştım ve hayli yüksek oranda mysql sorgusunu devre dışı bıraktım. İlk olarak dikkatinizi çektiği üzere, çift dil desteği de bu optimizasyon sonrasında kurban olanlardan. Gengo eklentisinin çok ağır çalışmasından ötürü kendisinden vazgeçtim.

Opmizasyon 1 öncesi tam tamına 214 mysql sorgusu dönüyordu ana sayfa açılışında 🙂 Sonrasında ise bu değer 63-65’lere düştü.. Peki hangi adımları izledim ve neler mi uyguladım?

OPTİMİZASYON ÖNCESİ TOPLAM SORGU: 214  
Alfabetik dizin eklentisini pasifleştirdim ve eklenti kodlarını kendisine özel bir tema dosyası yaratıp onun içerisine ekdim. Daha sonra alfabetik dizin sayfasını o tema ile ilişkilendirdim.
Bunun gibi benzeri olan birçok eklenti var. Yani bir sayfa yaratıyorsunuz ve kodunu ekliyorsunuz o sayfa içerisine. O kod olan sayfalarda eklentinin içeriği görünüyor. İşte o sayfa koskoca sitede sadece bir tane olunca iş karışıyor. Çünkü bu kodu tüm sayfalarda arıyoruz halbuki. Yani her sayfa yüklenişinde alfabetik dizin eklentisinin 6 sorgusu da gereksiz yere çalıştırılıyor. Benzeri diğer eklentiler için de aynı durum söz konusu.
Yaptığım hareket ile eklentinin sorguları sadece alfabetik dizin sayfası görüntülendiğinde çalışıyor ve bana 6 sorgu kazandırıyor.
6
Çift dilde yayın yapmamı sağlayan Gengo eklentisine veda ettim. Aslında haklı ve yerinde bir ayrılış oldu benimkisi 🙂 Çünkü nedeni kazandığım sorgu sayısında gizli 134
Kendi yazdığım sayfa sayaç eklentisinin toplam, günlük, en fazla anlık ziyaretçi sayısı ve en son izlenme tarihini veren fonksiyonlarını yeniledim. Böylece eklentinin mysql sorgularını wordpress’in kendi ana sayfadaki yazılara ait olan "$post" sorgusu içerisinde oluyor. Yani ana sayfa açılışında, ana sayfadaki yazı sayısı kadar sorguda azalma oluyor. Tabi bu ana sayfada benim gibi sadece toplam okunma sayılarını veriyorsanız. Hee bir de günlük okunma sayılarını da verdiyseniz sayı iki katına çıkıyor. Yani elde ettiğimiz değerle özellik fonksiyonu sayısını da çarpıyoruz.
Tabi bu sayfa sayaç, eklentinin 2.1 sürümü. Yani henüz yayınlamadım ve testlerine devam ediyorum. Tam hazır olunca paylaşacağım onu.
8
WordPress sürümünü 2.0.4’ten 2.0.5’e yükselttim 1

Gördüğünüz gibi toplamda 149 sorgu kazandım ve geriye 65 sorgu bıraktım. Elimdeki işlerim bittikten sonra ikinci bir optimizasyon çalışması daha yapacağım. Onunla birlikte ana sayfa açılışındaki sorgu sayısını 50’nin altına çekmeyi hedefliyorum 🙂