phpMyAdmin ile MySQL veritabanı yedekleme

MySQL veritabanını denince akla ilk gelenlerden biri kuşkusuz phpMyAdmin. MySQL veritabanlarını yönetmek için hosting firmalarının en büyük tercihi phpMyAdmin olmasına karşın, bu yazılım ile web uygulamalarına ait veritabanını nasıl yedekleyecekleri konusunda akıllarında soru işareti bulunanlar var.

phpMyAdmin

phpMyAdmin MySQL veritabanlarını yönetmek için PHP web programlama dili ile kodlanmış açık kaynak bir web yazılımıdır diyebiliriz. phpMyAdmin ile veritabanları, tablolar, kolonlar oluşturup-kaldırabilir; veritabanı ve içerisindeki tabloları yedekleyip, mevcut yedeklerinizi geri yükleyebilirsiniz. Tabi phpMyAdmin yazılımının özellikleri bunlarla da sınırlı değil. Biz sadece yedekleme özelliğine değineceğiz.

phpMyAdmin ile veritabanı yedeği alalım

PhpMyAdmin ara yüzüne eriştiğinizi düşünelim. Eğer bir veya daha fazla veritabanını yedeklemek istiyorsanız, alttaki adımlarımızı takip edebiliriz. Her adımda kullanılan terimler, phpMyAdmin sürümleri arasında farklılık gösterebilir.

  1. phpMyAdmin web uygulamasını başlatın. Herhangi bir veritabanı seçmeden sağ alttan Dışarı Aktar bağlantısına tıklayalım.

    phpMyAdmin ile veritabanı yedeği alalım

  2. Sonrasında gelen pencerede Dışarı Aktar sekmesi altında veritabanlarınızın listelendiğini göreceksiniz. Bunlardan bir veya daha fazlasını seçin. Yani yedeklemek istediklerinizi.

    phpMyAdmin ile veritabanı yedeği alalım

    Hemen altındaki radyo düğmelerinden de SQL olanı işaretleyin. Böylece çıktınız SQL formatında olacaktır. Sağ taraftaki alanda ise Yapı ve Veri seçeneklerinin işaretli olduğundan emin olun.

    Son olarak Dosya olarak kaydet seçeneğini işaretleyin. Eğer veritabanınız çok büyükse “zip olarak” ya da “gzip olarak” seçeneklerinden birini seçin. Böylece veritabanı çıktısı sunucu üzerinde sıkıştırılmaya başlanarak size sunulacaktır. Bu nedenle indirdiğiniz dosya boyutu çok daha küçük olacaktır.

    Artık Git düğmesine basarak yedeklemeyi başlatabilirsiniz.

Bir süre sonra yedeklediğimiz bu veritabanı, tekrar geriye nasıl yükleyeceğimizi de göreceğiz 😉