Amatör olarak başladığınız yayın hayatı, yoğun ziyaretçi trafiği nedeniyle sizi profesyonel düşünmeye yönlendirdiğinde, web sitenizin yoğun trafiğini karşılayacak ve size sponsor olacak bir hosting firması aramaya başlarsınız. Peki bunu nasıl yapmalısınız?
Nereden çıktı bu yazı?
Taşındık 🙂 başlığına gelen yorumlardan anladım ki, nasıl sponsor bulacağımızı ya da sponsorların bizleri bulması için ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Vakti zamanında ben de amatör olarak başladım dmry.net ile. Ancak sonrasında yoğun bir trafik yaşandı. Bu yoğun trafiği karşılamak için pahalı hosting paketleri kiralamak gerekti. Ancak şu zamana kadar, ve şu anki de dahil olmak üzere 4 farklı hosting firması ile çalıştım. Bunlardan üç tanesi dmry.net’e sponsor olmuştu. Tekrar hepsine teşekkürlerimi iletiyorum.
Adım 1: Bize düşen görevler
Sponsor aramadan önce bize düşen bazı görevler var. Bence bunların hepsini sağlamanız gerekiyor. Eğer ben sponsor gözüyle baksaydım, bunları sağlamıyorsanız sizle uğraşmazdım 🙂
-
Özgün bir içeriğiniz olsun
Her web sitesinde olanlar sizinkinde de olmasın. Yani diğerlerinden bir farkı olmalı sitenizin. Yanlış anlamayın, farklı bir yazılım demiyorum. Dmry.net’te blog sitesi ve WordPress tabanlı. Ancak söylenenlere göre içeriğin kalitesi ile diğerlerinden farklıymış 😛
-
Sağdan soldan kopyalamak özgün içerik yaratmaz
3 ondan 5 bundan derken özgün içerik yaratılmaz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır ile içerik yaratmış olanlara destek olan bir firma ile, o sitenin ziyaretçileri çalışmak istemez. O nedenle içeriğinizin büyük bir kısmını kendiniz hazırlayın. Farklı kaynaklardan yararlanıyorsanız da, o kaynakları belirtin.
-
Onlar sadece hosting sponsoru olurlar, teknik destek değil!
Web sitenizin teknik problemlerini kendiniz halledebilecek kadar işten anlamalısınız. Size sponsor olanlar, siteniz içerisindeki hatalar ile uğraşmak istemezler. Gerekiyorsa HTML ve PHP öğrenin.
-
Nasıl olsa sponsor, her şey sınırsız demeyin
Oleyy sponsor buldum! Sınırsız trafik limitim ve işlemci(CPU) kullanımım var deyip, hayalere düşmeyin. Eğer sponsorunuz size özel bir Dedicated Sunucu sağlamadıysa, büyük ihtimalle diğer web sitelerinin de yer aldığı bir bilgisayar üzerinde siteniz yayın yapacaktır. O nedenle firmalar tarafında belirtilen ve genellikle %15 işlemci kullanımı hakkını aşmamaya çalışın.
-
Sponsora dürüst olun
Sponsorunuzu küçük düşürmeyin. Örneğin kalkıp elinize geçen bu hakkı kötüye kullanmayın (spam e-postalar, örümcekler v.b.) Eğer diğer siteleri indekslemek için örümcek tarzı uygulamalarınız varsa, sponsor ile anlaşmanız esnasında bunları kesinlikle belirtin. Sonradan adamlara sürpriz olmasın yani.
Adım 2: İhtiyaçlarınızı belirleyin
Eğer yukarıda belirttiklerimi sağlıyor ve yerine getirebileceğinize inanıyorsanız, sponsor aramadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemeye geldi. Ancak burada geçen rakamları kafanızdan sallamak yok. Yani bazı kaynaklara (Google Analytics, eXTReMe Tracker, mevcut sunucu yönetim ekranınızdaki istatistikler) dayalı olarak ortalama değerler çıkarın ve rakamları önünde ortalama kelimesini kullanın.
Aşağıdaki adımları izleyerek her bir madde ile kendi teklifimizi hazırlıyoruz.
-
Ne kadar trafik tüketiyorsunuz?
Tüm web sitelerinin tükettiği bir trafik vardır. Örneğin ziyaretçi web sitenizin ana sayfasını ziyaret eder. Ana sayfanız html kod, javascript dosyaları, css dosyaları, resim dosyalarından oluşuyorsa; tüm bunların büyüklüğü kadar trafik harcanmış olur. Tahmini 50KB ise, ana sayfanızın her bir tekil ziyaretinde trafik kullanımınıza +50KB eklenir. Ayrıca e-posta alışverişiniz, FTP dosya transferleriniz de trafik tüketimine girer. Bunların tümü bir aylık periyot ile, aylık trafik harcamanız olur. Bu terim hosting firmalarında aylık trafik limiti olarak tanımlanır. Bu nedenle aylık trafik tüketim değerini belirtmeniz çok önemli. Atıyorum, siteniz 1 ay boyunca 40 GB trafik yaratıyorsa, hosting firmalarına bunu, “aylık ortalama 40 GB trafik gerekiyor” olarak belirtmelisiniz.
-
Gerekli olan disk alanı?
Web sitenizin dosyaları, FTP alanınıza yüklediğiniz tüm dosyalar, webmail ekranınızda gördüğünüz tüm e-postalar, kullandığınız tüm veritabanları disk üzerinde saklanır ve belli bir yer kaplar. Tüm bunların toplamı, sizin kullandığınız disk alanını verir. Hosting firmalarında bu Alan olarak geçer. Yani 50 MB , 100 MB alan gibi.. Bu değer için de yine ortalama bir rakam vermemiz gerekiyor. Örneğin size 500 MB alan gerekli. Teklifimizin buradaki maddesi “Ortalama 500 MB web alanı gerekiyor” olarak geçebilirsiniz.
-
Yazılım ve veritabanı desteği
Web siteniz herhangi bir web programlama dili ile kodlanmış olabilir. Örneğin WordPress kullanıyorsunuz. WordPress, PHP ile kodlamış bir yazılımdır ve MySQL veritabanına ihtiyaç duymaktadır. PHP en güzel Unix tabanlı işletim sistemlerinde çalışır. Burada belirlemeniz gereken web sitenizin derlenmesi için gerekli olan yazılım desteği (ASP, PHP v.b.), yazılımınızın ihtiyaç duyduğu veritabanı ve sayısı (MySQL, Access v.b.) ve tabi ki tercih edeceğiniz işletim sistemidir. PHP gibi bir yazılım hem Unix, hem de Windows tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilir. Ancak tercihiniz daima Unix tabanlı olmalıdır. Sebebi ise Unix üzerinde daha hızlı çalışmasıdır. ASP, ASPX gibi programlama dilleri ise sadece Windows tabanlı işletim sistemlerinde çalışır.
Şimdi buradaki gereksinimimizi şöyle örneklendirelim: “PHP desteği, 5 adet MySQL veritabanı ve işletim sistemi Unix tabanlı olmalıdır.” Eğer daha profesyonel takılıyorum diyorsanız bu kavramları daha da açabilirsiniz. Örneğin “PHP 5 ve MySQL 5 destekli” gibi.. -
Lokasyon tercihiniz
-
Diğer gereksinimler
Yukarıdakiler dışında kalan diğer gereksinimlerinizi de ayrıca belirtmelisiniz. Örneğin: “10 adet e-posta hesabı, Apache sunucusunda mod_rewrite desteği, PHP üzerinde CURL kullanabilme olanağı, Zend Optimizer desteği, 8 adet subdomain ekleyebilme, 6 adet domain tanımlayabilme v.b.“. Buradaki seçenekler çoğaltılabilir. Tamamen ihtiyaçlarınız doğrultusunda olanlardır.
Hosting firmalarının birçoğu hem Türkiye üzerinde hem de yurtdışındaki farklı ülkelerdeki firmalardan kiraladıkları sunucular üzerinde destek verirler. Lokasyon kelimesi ise sitenizin bulunacağı yeri belirttir ve iki kavramdan oluşur. Ya yurtiçi, ya da yurtdışı. Yurtiçindeki ücretler ise yurtdışındakilere göre daha pahalı olacaktır ancak sitenizin yüklenmesi daha hızlı olacaktır. Buradaki maddemiz şöyle olabilir: “Lokasyon tercihim yurtiçi”
Adım 3: Teklif verin
Bir önceki adımda web sitemiz için gereksinimlerimizi belirledik. Sıra geldi mevcut hosting firmalarına teklif vermeye. Kendilerinden sponsorluk talep ettiğinizi belirten güzel bir metin hazırlayın ve ihtiyaçlarınızı da bu metnin sonuna ekleyin. Ayrıca siteniz hakkında ufak birkaç istatistiği de ekleyin. Örneğin günlük tekil ziyaretçi sayınızı gibi. Bu teklif metnini birkaç yolla sunuculara ulaştırabilirsiniz;
-
Tek tek iletişime geçerek
Bu zahmetli ve hamallık gerektiren bir iş. Hosting firmalarının adreslerini tek tek ziyaret edip, iletişim bilgileri üzerinden bu metni yollamanız gerekir. Zahmetli iş 🙂
-
Hostbul.net ile
Uzun yıllardır hizmet veren Hostbul.net bu iş için birebir. Özel Teklif İsteyin sayfasındaki formu doldurarak, Hostbul.net üzerindeki tüm hosting firmalarına sesinizi duyurabilirsiniz.
-
Webmaster forumları aracılığıyla
Ülkemizde birçok webmaster forumu bulunuyor. Ancak bunlardan en popüler olanı R10. R10 sitesindeki Hosting Sponsorluk forumu altına teklifinizi geçebilirsiniz.
Adım 4: Dönen hosting firmalarını değerlendirme
Yukarıdaki adım ile teklif verme işlemini bitirdiniz ve sponsor olmayı kabul eden firmalar geri dönüş yaptı diyelim. İlk dönen firmayı kabul etmek zorunda değilsiniz. Firmanın güvenilirliğini kontrol etmelisiniz. Malum, web sitenizi emanet edeceksiniz ve 2 gün sonra tüm dosyalarınızın silinmiş olması hoş olmayacaktır.
-
Hostbul.net üzerindeki firma yorumları
Ülkemizde yayın yapan neredeyse tüm hosting firmaları hostbul‘a kayıtlıdır. Sol taraftan teklifinize yanıt veren firmanın adını aratarak, firmanın Hostbul sitesindeki sayfasına ulaşabilir ve müşterilerinin vermiş olduğu yorum ve puanları görebilirsiniz.
-
R10 ile arama
Bir diğer yer yine R10 forumu. R10 forumda arama yaparak hosting firmaları hakkındaki görüşlere ulaşabilirsiniz.
-
Donanımhaber forumu
Donanımhaber forumunda yok yok. Hosting firması hakkındaki görüşleri de illa burada bulabilirsiniz 😉
Adım 5: Karşılıklı anlaşmanın sağlanması
Teklifinize geri dönen firmaları değerlendirdiniz ve bunlardan bir tanesini ayrıca yaptığınız ara görüşmeler ile seçtiniz diyelim. Sıra geldi karşılıklı anlaşmaya. Adı üstünde, sponsor 🙂 Sen onun reklamını yapacaksın, o da sana destek olacak 😉 İşte tam burayı konuşun. Teklifiniz karşılığında sizden ne talep ettiklerini öğrenin. Birçok hosting firması destekleri karşısında, web sitenize bir bağlantı ve ayrıca standart ebat olan 468×60 piksellik kendilerini reklam dosyasını eklemenizi isterler. Ayrıca talepleri olursa bunları da değerlendirmeniz gerekiyor.
Sonuç
Merak edilen bir konu olduğunu gördüm ve hızlıdan buna değindim. Atladığım noktalar varsa, hoş görün. Bu hafta sınavlarım var, ve ufak bir dinlenme molasında hızlıdan ekledim bu yazıyı. Eksikleri yorumlarda belirtmeyi ve tabi ki en önemlisi kendi görüşlerinizi de, unutmayın 😉