Geçenlerde Panasonic Lumix DMC-FX500 dijital fotoğraf makinesi satın aldım. Ufak bir inceleme yazısı yazmayı düşünüyordum ancak sınavlarımdan ötürü ancak bugün yazıya başlayabildim. Profesyonel fotoğrafçılık deneyimim olmasa da, bazı öne çıkan özellikleri sizlerle paylaşacağım.
Panasonic Lumix DMC-FX500
Panasonic tarafından çıkarılan ve Stil Kompakt sınıfının son modellerinden biri olan DMC-FX500 gerçekten de çok eğlenceli bir makine 🙂 Birçok Panasonic modeli gibi, DMC-FX500 ‘de ödüllü. Panasonic Lumix FX500, kısa adı TIPA olan Technical Image Press Association (Teknik Görüntü Baskı Derneği) tarafından 2008 yılı için verilen ve fotoğraf endüstrisinin en önemli ödüllerinden biri olan “Avrupa’nın en iyi kompakt dijital fotoğraf makinesi” ödülünü almış.
Teknik Özellikler
Tüm detayları DMC-FX500 Ürün Detay sayfasında bulabilirsiniz. Ancak birkaçına hemen değineceğim.
- 10.1 megapiksel çözünürlük
- 25 – 125 mm Vario Elmarit objektif
- 5x optik zoom (3 megapiksel çözünürlükte 8.9x ekstra optik zoom)
- 3 inç (7.6 cm) dokunmatik LCD ekran ( 230K Piksel )
- Venus İşlemci IV
- Akıllı Kontrast ( Pozlama ) Kontrol
- Yüz Tanıma Teknolojisi
- Mega O.I.S. optik görüntü sabitleme sistemi
- HD video görüntü kayıt
- LEICA DC VARIO-ELMARIT6 grupta 7 element (4 asferik lens)
Otomatik odaklama
Kuşkusuz en güzel özelliklerinden biri otomatik odaklama oluyor. Yeni modellerin hepsinde yüz algılama teknolojisi bulunuyor. Böylece sahnede ne kadar yüz olursa olsun, hepsine odaklanılıyor ve eğer yüzler hareket etse bile, takip ediliyor. Buraya kadar tamam. Peki şöyle düşünün. Ekranda bir yüz ve arkasında ise farklı bir cisim var. Makine otomatik olarak yüze odaklanır, ama siz arkadaki cisme odaklanmak istiyorsunuz? İşte benzer durumlar için otomatik odaklama harikalar çıkarıyor. Sadece ekrandaki o cisme dokunuyorsunuz, ve artık makine o cisme odaklanıyor ve takip ediyor 🙂
Bunu örnek fotoğraflar ile anlatmak istedim ve birkaç kare yakaladım. Odaklanan noktaları yeşil çerçeve içerisine aldım. Fotoğrafların üstüne tıklayarak, daha büyük boyutlarını görebilirsiniz.
(İA) Akıllı Otomatik Modu
Neredeyse tüm Panasonic modellerinde olan bir özellik sanırım. Bu mod ile hiçbir ayar yapmanıza gerek kalmıyor ve basıp çekiyorsunuz. Işığı, sahneyi v.b. tamamen kendi otomatik olarak algılıyor makine ve en uygun iso değerinde çekimleri yapıyor. Birçok kez fotoğraf çektim ve kesinlikle kusursuz çalışıyor bu mod. Ve hatta üstteki yakın çekimleri ise yine İA modunda yaptım. Deklanşöre basılı tutup odaklama sağlanınca, otomatik olarak makro çekim yaptığımı tespit etti ve görüntüyü makro sahnesi ayarları ile kayıt edeceğini belirtti. Yani bu mod ile fotoğraf çekmek gerçekten çok basit.
Örneğin üstteki fotoğrafa bakabilirsiniz. Bu fotoğrafı akıllı otomatik modunda ve makineyi sabitlemeden (elimle) çektim. Ve tabi ki flash kapalı 🙂 Makine ISO-400 ile 1/8 pozlama süresiyle fotoğrafı çekti. Makinenin elle ayarları da mevcut. Ancak tüm otomatik ayarlar ile böyle bir görüntü bana yetiyor, artıyor bile 🙂
Optik zoom ve geniş açı
Geniş açı ile fotoğraf çekmek çok rahat. Çünkü ekrana sığmayacaktı derdi olmuyor. Bir diğer güzel özellik ise ekstra optik zoom oluyor. Normalde 5X optik zoom varken, görüntü kalitesi 3MP seçilirse, optik zoom 8.9X ‘e kadar yükseliyor.
Alttaki fotoğraflara bakın. İlkinde zoom yok, ikincisinde ise 5X optik zoom var. Son fotoğraf ise 3MP görüntü kalitesinde 8.9X optik zoom ile çekildi. Daha iyi görüntü için resmin üzerine tıklayın ve büyük ebattakini görün 🙂
Sonuç
Sonuç olarak ben memnunum. Sanırım bana fazlasıyla yeter. Bu konuda uzman olmadığım için fazla teknik detaya giremiyorum. Ancak FX500 üzerindeki birkaç önemli özelliğe değinmek istedim. Böylece bu makineyi almak isteyenler için de bir kaynak olmuş olur.
Tabi özellikleri bunlarla sınırlı değil. Dokunmatik ekran ile ön izleme modunda resimlere zoom yapmak çok kolay. Yani zoom yapılmasını istediğiniz yere dokunuyorsunuz, ve orası yakınlaştırılıyor. Ya da zoom yapılmış görüntü üzerinde ilerlemek için, fotoğrafı parmağınız ile sürüklemeniz de yetiyor.
Nasıl satın alınır?
DMC-FX500 yurtiçinde 850 TL’den başlıyor sanırım. Yurtdışı fiyatı ise değişiklik gösteriyor. Eğer Amerika’ya giden bir yakınınız varsa, oradan aldırabilirsiniz ve çok daha uygun bir fiyata bu makineye sahip olabilirsiniz.
Ben ise Amazon‘dan satın aldım. Şu an fiyatı 252$ olmuş. Geçen hafta 219$ gibi çok uygun bir fiyata satın almıştım. Kapıma kadar gelmesi içinse aracı ve size Amerika’dan posta kutusu kiralayan firmalardan biri olan MyUSABox ile çalıştım. Böylece ayrıca 45$ ‘lık kargo ücreti ile problemsiz kapıma kadar teslimat yapılmış oldu.
Yine Amerika’dan satın alınarak Gittigidiyor ya da Sahibinden üzerinde uygun fiyata da birçok satışı bulabilirsiniz. Ancak unutmayın, yurtdışından alınan tüm ürünlerin garantisi, yine orada geçmektedir. Yani ülkemizde garanti kapsamına girmez 🙂
Örnek Fotoğraflar
Yorumlardan gelen istek üzerine çekmiş olduğum birkaç fotoğrafı ekliyorum. Fotoğraflara tıklayarak büyük ebatlarını görebilirsiniz.