Orijinal yazı: Mikro Söyleşi – Hakan Demiray (Dmry.net)
Mikro Söyleşi – Hakan Demiray (Dmry.net)
Yeni bir mikro söyleşide daha herkese merhaba… Bu söyleşide yine blog dünyasının başarılı isimlerinden, eklentileriyle de adından söz ettiren Dmry.net sahibi Hakan Demiray ile beraberiz… Çok ciddi oldu bu ifadeler sanırım, neyse biz hoşgeldin diyerek başlayalım söyleşimize… Unutmadan söyleşiyi okuyan tüm okurlarımız bir sonraki söyleşimizin kimler ile olacağına dair önerilerde bulunabilirler. Sizlerden de bu desteği bekliyoruz…
1. Merhaba Hakan… Söyleşimizi kabul ettiğin için teşekkür ederim. Ben seni tanıyorum ama yine de okurlarımız için kendini biraz tanıtır mısın?
Kısaca kendimden konuşayım o halde:) Adım Hakan Demiray ve blog yazmaya ilk Eylül 2005 ayında dmry.net alan adıyla başladım. Hala da bu ad altında yazılarımı yayınlamaya devam ediyorum. Kısaca soyadımdaki ünlü harfleri çıkardığınızda DMRY kalıyor. Sitemin adı ve rumuzum buradan ortaya çıkıyor.
Zonguldak’ta Makine Mühendisliği öğrencisiyim. Bu sene son senem ve hayırlısı ile bitecek umarım.
2. Söyleşi yaptığımız birçok arkadaşımız gibi sende bir blogcusun ve bu işi hakkıyla yapan sayılı blogcular arasındasın bence. Peki nasıl başladın bloglamaya? Nerden çıktı bu fikir ilk defa..
Blog yazmadan önce Aktifnuke.com sitesinde PhpNuke CMS yazılımı üzerine destek veriyordum. Sonrasında web sitesi hacklendi ve yönetim olarak siteyi kapatma kararı aldık. O döneme denk gelen bir PcNet sayısında bloglar üzerine bir yazı yer alıyordu. Biraz etkilendim sanırım yazıdan. Ardından ben de, WordPress adındaki blog yazılımını denemeye karar verdim. Yani tamamen bir merak sonucu yazmaya başladım. Sonrasında ise sitedeki tüm yetkinin ben de olduğunu, üyelik olmadığından ötürü üyelere bir sorumluluğun olmadığını fark edince bu işten daha da zevk aldım:)
3. Türkçe blog hizmeti veren servisler de mevcut yurt dışı çıkışlı sevisler de… Fakat kendi hostunu kullanarak bloglamak sanırım çok farklı, kendi hostunu kullanan bir blogcu olarak neden wordpress gibi bir tercihte bulundun diye sorsam…
Büyük ve ilerisini düşünmek diyebilirim. Eğer profesyonel olmaya çalışıyorsanız, profesyonelliğin gerektirdiklerini yapmalısınız. Ben profesyonel değilim, ancak öyle olmaya çalışıyor ve en azından şansımı zorluyorum. Blog servisleri bedavadır ve ücret ödemezsiniz. Diğer türlü ise alan sağlayıcısına her yıl miktarını ödeme yaparsınız. Ziyaretçiler bu farkı, alan adından ayırt edeceklerdir. Dmry.xxxx.com gibi bir alan adı pek de dikkate alınmayabilir bence:) Üstelik akılda kalıcı da olmayabilir.
Kendi alanınız olduğunda her şey bambaşka. Ve eğer biraz da programlama bilginiz varsa, neden harikalar yaratmayasınız. Kendi alanınız olduğunda tüm kontrol sizde olur ve bir işte tüm kontrollerin elimde olması bana güven verir. Böylece, başta “acaba servis kapanırsa ne olacak?” gibi soruları kendime sormam. Yani, kafamı işin riskleri ile sürekli meşgul etmem ve yazacaklarıma, anlatacaklarıma odaklanırım.
4. Sizin yazmış olduğunuz eklentiler de var, konuyu oraya getirmeden daha güncel bir konuya değinmek istiyorum. Sitenizin temasını değiştirdiniz ve bambaşka bir görünümle profesyonelleşme yolunda daha da fazla yol aldın. Peki nasıl gelişti bu değişim? Çünkü kendine has tema yazdırmak isteyen o kadar çok takipçimiz var ki, detayları onlar da bilmek istiyorlar…
Uzun zamandır gerçekleştirmek istiyordum yeni bir görünüme ulaşmayı. Web programlama yönüm ağır basıyor, bu konuda birçok işlemi gerçekleştirebiliyorum. Ancak dizayn ve tasarım yönüm zayıf kaçıyor. Bu konuda yeterince yazılım bilgim ve tecrübem bulunmuyor. O nedenle güzel bir şeyler çıkarabilmek için çok vakit harcamam gerekiyor. Bu nedenle uzun bir süre önce işinde profesyonel bir tasarımcı arkadaşa ücretiyle birlikte yeni temamı dizayn ettirdim. Öncesinde hayal ettiğim tema üzerine tüm detayları yazarak ve elbet de çizerek dizayn edecek arkadaşa ulaştırdım. Tema üzerine isteklerim, birkaç yıldır blog yazmanın getirdiği tecrübeye dayanarak ortaya çıkan gereksinimlerden oluşuyordu. Uzun süre önce dedim, çünkü temayı koda dökmem ve siteme uyarlamam için yeterince boş vakit bulamadım. Biraz daha, biraz daha derken sonunda dmry.net üzerinde yeni tema.
5. WordPress blog sistemiyle uzun süredir blog yayını yapıyorsun ve bu sürece sana ve diğer blogculara senin yazarlığını yaptığın eklentiler de yardımcı oluyor. Eklentilerin, wordpress sürüm güncellemesinde teker teker güncellenmesi gerekiyor sanırım… Eklenti güncellemesi hakkında nasıl bir planın var, önümüzde yazacağın eklentiler var mı?
Aktif yayın hayatıma 15 Ekim 2005 tarihinde başlamışım. İlk eklentimi ise bir sonraki gün, 16 Ekim 2005 tarihinde yazmış ve yayınlamışım. Dediğin gibi uzun süredir bu desteği sağlıyorum. Bu zamana kadar 10’un üzerinde eklenti yazmışımdır sanırım. Ancak eklenti kodlaması kolay, zor olan güncellemesi:)
Her çıkan WordPress ile eklentilerinizin çalışmama ihtimali var. Çünkü WordPress yazılımını ben yazmıyorum ve yeni sürümlerde ne gibi değişiklikler olacağını tahmin edemem. Eklentinin kullandığı sistem fonksiyonlarından biri yeni sürümden çıkarılırsa, o sürüm üzerinde eklenti çalışmayacaktır. Bu nedenle her yeni çıkan WordPress sürümü ile eklentinin test edilmesi ve gerekiyorsa uyumunun sağlanması şart oluyor. Ancak sizin de bildiğiniz üzere o kadar çok yenileniyor ki WordPress sürümleri, ben de takip edemez oldum:) Bırakın eklenti güncellemeyi, geçen yaptığım güncellemeyi dahil etmezsek, en son güncellememi 1 yıl önce yapmıştım:)
Şu an için ileriye dönük eklenti güncelleme planlarım bulunmuyor 1-2 eklenti dışında. Aklımda birçok eklenti fikri var, ancak vakit bulursam sanırım onları da gerçekleştirebilirim.
6. Bloglar zamanla ticari amaçlı birer ürün haline getirilmiş olsa da bizim onlar üzerindeki emeklerimiz onu bizim açımızdan değerli kılıyor. Peki senin blogunu sende değerli kılacak üç sihirli sözcük söyleyebilir misin bana?
Benim üç sihirli sözcüğüm şöyle; yenilikçi, samimi, eğitici
7. Bilenler ve bilmeyenler için bir kez daha burada belirtecek olursak dmry.net, geçtiğmiz blog ödüllerinin neresinde yer aldı? Ve sonucu bir blogcu olarak nasıl değerlendiriyorsun?
Dmry.net için, Blog ödüllerindeki en uygun “Teknoloji” kategorisiydi. Web tasarım, kodlama v.b. kategorilerinin de “Teknoloji” adı altında yer almasından ötürü böyle bir tercih yaptık. Oylama sonunda ise Teknoloji 2.’si oldu. Sonuç aslında beklendiği gibiydi. Sanırım teknoloji kategorisi sonuçları, tüm katılımcıların ve oylayıcıların umduğu gibi oldu.
8. Söyleşimizin sonuna geldik sanırım… Son olarak belirtmek istediğin bir şey var mı?
Beni takip edenlere, ve sizlere teşekkürlerimi iletiyorum:)